Witte wijn
Witte wijn kan gemaakt worden van zowel witte als rode druiven. De druiven worden na de oogst geperst en de schillen en steeltjes worden verwijderd. De most, het versgeperste sap, is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Dit zorgt ervoor dat de wijn nagenoeg blank blijft. Witte wijn die alleen gemaakt is van witte druiven wordt in Frankrijk ook wel blanc de blancs genoemd. De uiteindelijke nuances in de kleur van de wijn worden bepaald door het gebruikte druivenras. Ook de leeftijd en de eventuele houtrijping beinvloeden de kleur van de wijn. Jonge witte wijn kan een groene tint hebben, bij oudering van de wijn kunnen die groene tinten overgaan in meer oranje en bruine tinten. Net zo goed als bij rode wijn is de smaak van witte wijn afhankelijk van de gebruikte druivensoort, de plek waar de druiven zijn verbouwd en de gebruikte technieken bij het maken van de wijn. De producent maakt keuzes wat betreft de selectie van de druiven, het moment van oogsten en hij kiest hoe hij de wijn laat rijpen, op roestvrijstalen tanks of op hout. Al deze keuzes beinvloeden de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn.