Omschrijving
Typisch Sauvignon blanc, exotisch en open, met perzik en kruisbessen, aangenaam fruit en sap, levendig, meloen, kiwi en mango, zachte afdronk, met fijne zuren. Het fruit voor de Sauvignon blanc is afkomstig uit Angostura, van de mooie oude Sauvignon-wijngaarden bij de oude winery, geplant in 1912, dus inmiddels meer dan een eeuw oud. Voor Chileense begrippen heel bijzonder. Dit levert een krachtige Sauvignon op, met heerlijk rijp tropisch fruit. Een ideale, rijpe en gulle Sauvignon blanc.
Vinificatie
Het met de hand geoogste fruit gaat direct in de pers, waarbij de hele trossen worden geperst. Daarna vindt de gisting plaats zonder inweking op de schil, in roestvrij staal, gedurende drie weken, op 13 graden, met een fruitige en spetterende Sauvignon als resultaat
Serveertemperatuur
8-10 graden.
Oplegpotentieel
De wijn kan jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 1-2 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Lichte visgerechten, visterrine, salade met geitenkaas en groene asperges, zachte geitenkazen.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua