Omschrijving
Een complexe, rijke, kruidige en zeer evenwichtige Sagrantino uit Umbrië. De wijn is donker robijnrood met paarse reflecties. Deze Sagrantino heeft fruitige tonen van bramen, frambozen en pruimen. De wijn heeft een goed gestructureerde smaak, tannines, is zeer stevig van smaak maar tegelijkertijd elegant en plezierig.
Vinologen over de Sagrantino di Montefalco D.O.C.G. Le Mura Saracene 2005:
Nog niet vaak hebben we bij zo'n klassieker een wijn van deze uitzonderlijke kwaliteit aangetroffen.De vaak behoorlijk ongenuanceerde harde Sagrantino's hebben hiermee iets gevonden om zich tot voorbeeld te kunnen stellen. De combinatie van kracht en zachtheid iin deze wijn is een genot om te ervaren.
Vinificatie
De druiven voor deze wijn zijn de eerste twee weken van oktober met de hand geplukt en zijn vervolgens zorgvuldig geselecteerd. De wijn heeft een houtopvoeding gehad van 12 tot 18 maanden en heeft daarna ten minste 6 maanden op fles gerijpt.
Serveertemperatuur
20° C - 22° C. De wijn een paar uur voor consumptie karafferen.
Oplegpotentieel
Meer dan 15 jaar bij circa 12° Celsius. De wijn zal in waarde stijgen door hem te bewaren.
Spijsadvies
Deze wijn is lekker bij zwaardere pasta's en gaat goed samen met rood vlees en kruidige geroosterde vleesgerechten. Heerlijk bij hartige vleeswaren en kazen.
Over de producent
De Le Mura Saracene wijngaarden van Goretti zijn gelegen in het hart van de Italiaanse regio Umbrië, net buiten de stad Perugia. Deze heuvelachtige streek is bekend om haar rijke, smaakvolle witte, rode en rose wijnen. Umbrië is een regio van grote historische betekenis voor Midden-Italië als gevolg van de invloeden van zowel de Etruskische en Romeinse volkeren. De wijngaarden van Goretti zijn gelegen in het hart van het geclassificeerde gebied: "DOC Colli Perugini", ook wel bekend onder de naam: "Montefalco DOCG", waar de beroemde Sagrantino di Montefalco wijnen worden geproduceerd. De Goretti kelders worden al gedurende vier generaties overgeleverd van vader op zoon. De kelders zijn familie-eigendom en het wijnhuis produceert wijnen van topkwaliteit. Hun deskundige oenologen, Vittorio Fiore en Barbara Tamburini, zijn betrokken bij elke fase van de productie; van het selecteren van de druiven tot het bottelen.
Terroir
Le Mura Sarecene, Pietra, Montefalco (Pg).
Bindmethode: cordon.
Ligging: Oost-West.
Gemiddelde leeftijd van de stokken: Ongeveer 8 jaar.
Beplanting: 4000 planten / ha.
Type grond: Klei en kalksteen.
Productie: 42 hl/ha.
Hoogte ligging: 400 meter boven de zeespiegel.
Lees meer