Omschrijving
Deze intens robijnrode wijn uit Umbrië is op biologische wijze geproduceerd. De wijn heeft een delicaat bouquet van kersen en rijp fruit. Hij heeft een mooi structuur waarin je alles terugproeft wat je ruikt: prachtig fruit met mooie aanwezige houttonen. Een droge, volle, fruitige wijn.
Vinificatie
De 100% Sangiovese druiven voor deze wijn zijn ontsteeld en de wijn heeft ca.10 dagen inweking gehad van de schillen. De gisting is temperatuur gecontroleerd op 27°C en er is niets toegevoegd aan de wijn. Natuurlijke stabilisatoren zorgen voor een levendige eerlijke wijn. De druiven voor deze wijn zijn de eerste 10 dagen van september met de hand geplukt en direct naar de pers gebracht.
Serveertemperatuur
Deze wijn serveren op 18°C
Oplegpotentieel
ca. 5 jaar
Spijsadvies
Deze wijn past goed bij pastaschotels met vleessauzen, gegrild vlees, lam, schaap en allerlei kazen. Het is ook een mooie wijn om mee te borrelen op een "hoger" niveau. Bijzonder goed te combineren met Umbrische schotels als polenta met wild zwijn, wilde duif ‘alla todina’ en Costano gevuld vakensvlees.
Over de producent
De Azienda Vitivinicola Chiorri bestaat sinds 19e eeuw en is gelegen op een prachtige locatie aan de rand van de St. Enea onder Perugia. De wijngaarden zijn verspreid over de heuvels die een betoverend uitzicht hebben over de steden Assisi en Todi. Op deze heuvels worden al sinds de Etrusken druiven verbouwd. Chiorri is een familiebedrijf dat naast de eigen specialisaties in de familie, ook kundige mensen in dienst heeft die weten hoe de oudste tradities gecombineerd moeten worden met de modernste technieken. Alle werkzaamheden worden zo milieuvriendelijk mogelijk gedaan en de druiven worden dan ook handmatig geplukt. Dit is de basis om het zo typische terroir van Umbrie te weerspiegelen in het eindproduct. De wijn wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en rijpt verder op traditionele wijze op nieuwe en oude vaten.
Terroir
De druiven voor deze wijn zijn aangeplant tegen een glooiende heuvel zodat de druiven optimaal profiteren van het aantal zonuren. Voor een optimale ontwikkeling van de druiven worden de planten kort gesnoeid met de hand. De streek staat al sinds eeuwen bekend om zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven. Het gebied wordt dan ook beschermd met een DOC.
Lees meer