Omschrijving
Gulle en spetterende Chardonnay, aangenaam exotisch en open, klein botertje, vanille, abrikoos en honing, rijpe en rijke stijl, zacht en gemakkelijk. Chardonnay is een druif die het eigenlijk overal goed doet. Casa Silva heeft deze druif aangeplant in verschillende wijngaarden in Colchagua Valley, zodat ze kunnen kiezen tussen druiven die wat rijper zijn en wat frisser. Dit is een mooie, sappige en rijpe stijl, op basis van druiven die half maart geplukt zijn. Dat levert een klassiek glas Chardonnay op, gemaakt op het fruit, dus zonder enige vorm van houtrijping.
Vinificatie
De druiven worden half maart met de hand geplukt. De druiventrossen worden in hun geheel geperst, waarna de alcoholische gisting drie weken duurt, op een temperatuur van 15 graden, geheel op roestvrij staal. Er wordt geen malolactische gisting gedaan, om de Chardonnay zo fris mogelijk te houden.
Serveertemperatuur
8-10 graden.
Oplegpotentieel
De wijn kan jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 1-2 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Lekker bij gerookte zalm en mosselen met knoflooksaus. Zeebaars met verse groenten. Gerookte kip, salades. Mooie combinatie met camembert.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua