Omschrijving
Mooie geur met een vleugje paprika, kruiden en kersen een fijn glas met smaken van munt en eucalyptus, pruimen en cassis, koffie, warm en intens smaakgevoel, smaakvol en gepolijst, zacht en peperig, elegant en hele fijne zuren.
De wijngaard in Los Lingues, aan de voet van de Andes, op enige hoogte, geniet grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Wel zijn de dagtemperaturen hier overdag ook veel hoger dan aan de kust, in Paredones. Maar de bergwind en de hoogte koelen de wijngaard in de middag en avond sterk af. Daardoor is het niet alleen de beste wijngaard van het wijnhuis voor Carmenère, maar ook voor Cabernet Sauvignon. En dat proef je in deze wijn, die geweldig intens is, breed, echt Gran Terroir de los Andes.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst vanaf half maart tot en met de eerste week van april. Dan volgt een koude inweking van zes dagen op 6 graden. De gisting duurt ruim twee weken, op een temperatuur van 25-30 graden. Daarna nog twee weken op de schillen voor meer diepgang en kleur. 75% van de wijn rijpt op vaten van Frans eikenhout gedurende 11 maanden, de rest blijft op roestvrij staal.
Serveertemperatuur
16-18 graden.
Oplegpotentieel
De wijn kan jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 3-5 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Ideaal bij gegrilde ribeye, lamsrollade uit de oven, pepersteak en belegen kazen.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah.
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua.