Omschrijving
Krachtige geur van pruimen en chocola, intens, verleidelijk met zwarte olijven en warm, met de smaak van chocola en krentjes, veel tannine, machtig, tikje steng, mooie wijn.
In de Bordeaux-streek wordt de petit verdot in kleine hoeveelheden gebruikt in blends met de belangrijkste druiven, zoals Cabernet en Merlot. De Petit Verdot dient om wat meer stevigheid en ruggengraat aan het geheel te geven. Apart zorgt hij voor een zeer krachtige en peperige wijn, met duidelijke zuren en tannine. Hij moet dan ook lang aan de stok hangen om goed te rijpen. In het Chileense klimaat is het in elk geval geen probleem om hem rijp te krijgen. Dat is mooi te proeven in deze wijn. Van de druiven komt 50% uit Lolol en 50% uit Los Lingues, aan de voet van de Andes. Allebei ideale plekken voor deze druif, met grote temperatuurverschillen.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, in de laatste week van maart en de eerste twee weken van april. In de kelder volgt een koude inweking van 8 dagen op 8 graden. De alcoholische gisting volgt daarna en duurt zo’n twee weken bij zo’n 28 tot 30 graden. Daarna nog tien dagen op de schillen voor meer kleur en diepgang. 80% van de wijn rijpt 10 maanden op vaten van Frans eikenhout, zodat hij een mooie extra dimensie en diepgang krijgt.
Serveertemperatuur
Ca. 19-20 graden.
Oplegpotentieel
De wijn kan jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 4-6 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Salade met gerookte eendenborst, hazenpeper, wild zwijn, belegen kazen, gegrilde lamskarbonades.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah.
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua