Omschrijving
Op het fruit gemaakte, soepele Cabernet Sauvignon, zacht en rond, verleidelijk, met rijp bosfruit, pruimen, bramen met een goede stevigheid, gewoon heel lekker.
Cabernet Sauvignon is voor Chili een van de meest succesvolle blauwe druiven. Het zonnige en warme klimaat doet deze druiven goed, zodat ze hier perfect rijpen. Op basis van druiven van eigen wijngaarden in Colchagua Valley is er een heerlijke fruitige wijn mee gemaakt. De rijpheid van de Cabernet Sauvignon leent zich daar perfect voor. Een heerlijk soepel glas rode wijn om jong te drinken.
Vinificatie
De druiven ondergaan eerst een koude inweking, circa 6 graden Celsius op de schil van ongeveer een week. Verdere opvoeding vindt plaats op roestvrij staal. 15% van de wijn ligt wel 5 maanden op Frans eiken barrique (225 liter fusten), en dat geeft 'm een verleidelijk toefje vanille en lichte complexiteit maar het fruit blijft echt de boventoon voeren.
Serveertemperatuur
15-18 graden.
Oplegpotentieel
De wijn dient jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 2-3 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Perfect bij een mooie entrecote van de grill, lamskarbonade en kebab, licht belegen kazen of hartige taart.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua.