Omschrijving
Krachtige geur, duidelijk Gewurztraminer, met bloemen, rozen, lychee, sinaasappel in de neus, mooi breed, een zacht zoete smaak, wat goede zuren, heerlijk lichtvoetig zoet.
Net als in de Sauternes staat de beroemde Sémillon aan de basis van een mooie zoete ‘laat geoogste’ wijn. Naast 56% Sémillon bevat deze bijzondere blend uit 44% Gewurztraminer, de druif die ook in de Elzas mooie zoete wijnen oplevert, die bovendien ook altijd goede zuren hebben. Door hem laat te plukken drogen de druiven aan de stokken een beetje in, zodat hun suikerconcentratie toeneemt. Dit levert een heerlijke zoet, maar ook absoluut niet te zware wijn op.
Vinificatie
De druiven worden volledig met de hand heel laat geplukt. Door het late plukken drogen de druiven een beetje uit zodat er relatief meer suikers overblijven. De gisting vindt plaats op roestvrijstaal en de wijn ondergaat geen houtrijping, om een mooie frisse stijl zoet te maken.
Serveertemperatuur
Ca. 10 graden.
Oplegpotentieel
De wijn kan jong gedronken te worden maar is ook zeker nog 4-6 jaar te bewaren.
Spijsadvies
Heerlijk bij een zoete taart, bijvoorbeeld aardbeientaart, donkere chocola, citroentaart, aardbeien en frambozen.
Over de producent
Met de 5e generatie Silva aan het roer is Viña Casa Silva het meest bekroonde wijnhuis van Chili. Viña Casa Silva is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, in het kleine dorpje El Tambo, vlak bij San Fernando. Het hoogtepunt in haar meer dan 100-jarige bestaan is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent in 2000”!
De kwaliteit staat bij de familie Silva hoog in het vaandel; alle druiven worden met de hand geplukt en bij binnenkomst vóór het persen nogmaals geselecteerd. In het bijzonder de druiven voor wijnen gemaakt van Carmenère, een typisch Chileense druivensoort, deze worden geoogst van wijnstokken die soms meer dan 80 jaar oud zijn.
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van klassieke technieken uit de ‘Oude Wereld’ (de traditionele wijnlanden) met de innovatieve technieken van de ‘Nieuwe Wereld’. Bovendien besteedt men bij Casa Silva veel aandacht aan “duurzaamheid” en worden de wijnen geproduceerd met respect voor natuur en milieu. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en de aanplant van druiven flink uitgebreid. Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden wordt per druivensoort zorgvuldig gekeken naar de beste locaties, ook wel Micro Terroir genoemd. De Colchagua Valley is één van de beste regio’s in Chili voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van het Andes gebergte blijken blauwe druiven meer dan uitstekend te gedijen. In het bijzonder de resultaten met de Carmenère druif zijn hier uitstekend. Daarnaast produceert men hier ook voortreffelijke wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah.
Een van de meest succesvolle druiven bij Casa Silva gebruikt is dus de Carmenère. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar is daar door de druifluis medio 19e eeuw zo goed als verdwenen. Een goede Carmenère is heerlijk rijp en zijdezacht van smaak. Het geheim van deze druif schuilt in de aanplant aan de voet van het Andes gebergte. In dit gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht produceert men Carmenère wijnen met heel veel diepte en intensiteit. De Carmenère wijnen van Casa Silva behoren tot de beste van Chili!
Terroir
DO Valle de Colchagua